Zwamburg

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Rob Hermans, ik ben 37 jaar en kom uit Limburg. Verloofd en vader van 2 kinderen van 7 en 4. In mijn vrije tijd hou ik mij graag bezig met koken en tuinieren. Tot 2014 werkte ik in de elektrotechniek als verkoopvertegenwoordiger in de zonnepanelen branche. Daar heeft de duurzaamheid en werken voor een beter klimaat grip op mij gekregen. Al heb ik duurzaamheid altijd al heel erg belangrijk gevonden, dat heb ik altijd vanuit huis uit meegekregen.

Hoe ben je zo in de oesterzwammen terecht gekomen?

Het bedrijf waar ik destijds werkzaam was ging failliet. Ik wilde graag iets doen vanuit mijn hobby’s. Een collega gaf als tip om zelf champignons te gaan kweken. Op een forum las ik dat je oesterzwammen kunt kweken op koffiedik en toen ben ik uiteindelijk bij Rotterzwam uitgekomen. In oktober 2014 volgde ik bij hen een workshop en werd zo enthousiast dat ik vervolgens ook een masterprogramma heb gevolgd. Met die kennis ben ik uiteindelijk voor mijzelf begonnen. Toen nog vanuit een kraakpand bij Maastricht Airport, net onder de landingsbaan.

Vertel eens wat meer over Zwamburg

Zwamburg is nu gevestigd in een oude loods van de oude watermaatschappij in Limburg. Daarin hebben we 2 geïsoleerde klimaatcellen gebouwd. Verder vind je daar onze winkel, waar we onze producten en allerlei soorten paddenstoelen verkopen.

Wij zijn begonnen met substraat productie op koffiedik. Koffiedik is namelijk een voedingsrijke reststroom die je kunt verwerken in het substraat. Maar, je bent hierin erg afhankelijk van degene die het koffiedik opslaat en aanbiedt. Dus kwam ik al snel tot de conclusie dat ik op deze manier geen constante en stabiele opbrengst had. Daarom ben ik samen gaan werken met John Verbruggen die het koffiedik pasteuriseert en er vervolgens substraat blokken van maakt. 

Wij halen koffiedik op bij verschillende lokale partijen zoals bijvoorbeeld overheidsinstellingen maar ook een kankerbehandelingskliniek. Dit alles doe ik samen met 3 medewerkers.

Je hebt inmiddels een hoop eigen producten ontwikkeld

Dat klopt, we hebben nu een aantal eigen producten zoals verschillende soepen, bitterballen en kroketten, hamburgers en worsten, ravioli en ons nieuwste product: de zwampanada, een deegpasteitje die je kunt frituren of in de oven kunt doen. 

Voor deze producten gebruiken we de zwammen die iets minder mooi zijn uitgevallen. Zo hoeven we nooit iets weg te gooien of te verspillen. De mooiste oesterzwammen leveren we dan weer aan onze horeca klanten en kun je vinden in onze winkel. 

De leden van de oesterzwammen vereniging grappen wel eens dat ik de minste oesterzwammen kweek, maar de meeste hamburgers verkoop. 

Kun je op dit moment de vraag dan nog wel aan? 

We verkopen eigenlijk alles wat we produceren, en moeten zelfs wel eens nee verkopen. We zitten nu zelfs op een punt dat we vaak tekort komen. Binnenkort zullen we dan ook uitbreiden met een derde cel. Daarin gaan we ook shiitakes kweken, omdat daar veel vraag naar is in onze winkel. 

Zodra dit gerealiseerd is, gaan we ook een bio certificering aanvragen. In principe kweek ik mijn oesterzwammen al op bio substraat en gebruik ik nooit bestrijdingsmiddelen, maar de certificering is nodig om de oesterzwammen daadwerkelijk biologisch te mogen noemen. 

Wat maakt jou anders dan een traditionele oesterzwammenkweker?

Iedere beslissing die ik neem moet de wereld verbeteren, anders doen we het niet. Ik wil graag iedere dag de wereld een stukje beter maken. Het maakt dan niet uit of het veel of weinig geld oplevert, dat is dan een bijzaak.  

Wat vind je het allerleukste aan jouw werk?

Het leukste vind aan mijn werk vind ik het ondernemerschap. Dat is zelf de regels kan bepalen en aan de touwtjes kan trekken. Ook ben ik trots dat wij als relatief klein bedrijf, samen mogen werken met grote spelers, zoals groothandels of overheidsinstellingen. 

Eet je zelf ook nog wel eens een zwammetje? 

Ik kook zo’n 3 á 4 keer per week met oesterzwammen. Mijn favoriete gerecht is dan zeker wel de stroganoffsaus. Die maak ik ook nog wel eens op een feestje. Mijn gasten kunnen dan niet geloven dat er geen vlees in dit gerecht verwerkt zit. 

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

Momenteel huren wij het pand waarin we nu gevestigd zitten. Maar, ik zou wel graag een eigen stuk grond willen kopen waarop ik dan een grotere kwekerij kan bouwen. Ook zou ik dan compleet willen verduurzamen door bijvoorbeeld gebruik te maken van restwarmte.

Bezoek de winkel van Zwamburg van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 en op zaterdag van 10:00 tot 15:00. Kijk voor meer informatie op www.zwamburg.nl