Teelt

100% natuurlijk gekweekt

De meeste oesterzwammen groeien op een pakket van stro. Ze worden handmatig geoogst als de trossen zijn volgroeid. Het stropakket waarop ze groeien is een zeer verantwoorde groeibodem. Het is 100% natuurlijk en geeft de oesterzwam zijn specifieke smaak.

Na de graanoogst gaat het speciaal voor oesterzwammen geselecteerde stro naar een composteringsbedrijf. Hier wordt het gemengd, gehakseld, gekeerd en bevochtigd. Het stro begint te broeien. Broei is noodzakelijk om de schimmeldraden - waaruit later de oesterzwammen komen - te laten groeien.

Voor het zover is, wordt het stro eerst gepasteuriseerd, dat wil zeggen kortstondig verhit en daarna snel weer afgekoeld. Alle ongewenste bacteriën en schimmels zijn nu dood. Vervolgens wordt het substraat - zoals het stro nu heet - met zaadjes en sporen van de oesterzwam geënt.

Het substraat wordt verpakt in handzame pakketten en gaat naar de oesterzwammenteler. Hij zet de pakketten in ruimten met een speciaal op de zwam afgestemd klimaat. Na een week kunnen de eerste oesterzwammen worden geoogst.

Als de eerste oogst achter de rug is, verhoogt de teler de temperatuur van de ruimte en verlaagt deze na een week weer. Hij bootst hiermee de zomer en herfst na. De oesterzwammen gaan weer groeien en de teler kan voor de tweede keer oogsten. Na de tweede oogst is het stropakket 'op' en voert de teler nieuwe pakketten aan. Het verteerde stropakket komt als meststof op het land.