Herfstsalade met oesterzwam

Herfstsalade met oesterzwam, geitenkaas, krokante spek en geconfijte pompoen

Bereidingswijze

Was de eikenbladsla, de lollo rosso, de veldsla en de losgemaakte witlofblaadjes, laat goed uitlekken

Snijd de pompoen in blokjes van 0,5 bij 0,5 cm

Dompel ongeveer 2 minuten in kokend water met zout en laat uitlekken in een vergiet

Doe de suiker, de verse gehakte gember, de kaneelstok, het sap van de citroen en het sap van de sinaasappel in een pan, giet er zoveel water op dat de suiker onderstaat, breng aan de kook

Voeg nu de gesneden pompoen toe en laat zachtjes koken totdat de pompoen zacht is

Haal de pompoen uit de stroop, laat nu de siroop zachtjes inkoken tot de helft, haal van het vuur en voeg de gare pompoen toe, laat afkoelen

Maak nu de chips van krokant spek; verwarm hiervoor de oven voor op 125 graden

Plaats de plakjes spek op bakpapier op een ovenplaat, leg hierop weer een stuk bakpapier en plaats hierop weer een ovenschaal

Bak nu het spek in de oven krokant, dit zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren, laat afkoelen

Maak de dressing door de aceto balsamico, de mosterd,  peper en zout in een ronde kom glad te roeren met een garde, voeg nu langzaam de olie toe zodat er een gebonden massa ontstaat

Alle onderdelen van het gerecht zijn nu klaar: de borden kunnen opgemaakt worden

Neem 4 mooie grote borden, dresseer een blad eikenbladsla, een blad lollo rosso, een blad lollo vert en twee blaadjes witlof dakpansgewijs in een cirkel op het midden van elk bord

Snijd de rest van het witlof in ragfijne reepjes, meng met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan

Plaats dit in een kom en voeg de veldsla toe

Breng deze sla goed op smaak met dressing en dresseer op de cirkel van slasoorten (probeer het geheel compact en omhoog te werken)

Scheur de oesterzwammen in repen en bak in olie op een stevig vuur krokant

Kruid met peper en zout en blus met enkele druppels dressing, verdeel de oesterzwammen over de salade

Beleg nu de salade met plakjes geitenkaas (deze kan ook even in de oven verwarmd worden)

Bestrooi met de uienringen en de gebrande pijnboompitjes, lepel over het geheel nog wat dressing

Leg een chip van krokant spek bovenop de salade

De gekonfijte pompoen wordt om de salade gedresseerd (deze kan eventueel ook licht verwarmd worden)

Ingrediënten

halve kleine krop eikenbladsla

1  stronk witlof

halve krop lollo rosso

80 g veldsla

1  rode ui (gesneden in dunne ringen)

200 g geitenkaas

200 g oesterzwammen

40 g pijnboompitjes (gebrand en gezouten)

4  plakjes ontbijtspek

160 g pompoen

peper en zout

120 g suiker

1  kaneelstok

10 g verse gember

1  citroen (sap)

1  sinaasappel (sap)

10 g aceto balsamico

1 tl mosterd

50 g notenolie

No Comments

Leave a Reply