Bereiding

...voor elk recept

Voor oesterzwammen geldt - net als voor champignons en andere soorten paddenstoelen - vóór gebruik nooit wassen maar schoonborstelen met een borsteltje. De beste bereiding hierna is bakken in een koekenpan met wat (olijf)olie of boter. Wanneer je een teentje knoflook en een fijngesnipperd uitje meebakt, verhoog je de smaak.

Kruid de oesterzwammen, met peper en zout, altijd na het bakken. Wanneer je vóór het bakken zou kruiden, onttrekt het zout vocht aan de oesterzwam, waardoor het geheel snel papperig wordt.

Grote oesterzwammen kunnen ook gegrild worden: eventueel eerst marineren met wat olijfolie, knoflook en citroensap, vervolgens grillen op een hete gril of voorverwarmde grilpan. Tot slot een beetje kruiden met peper uit de molen en zeezout.

Gebruik oesterzwammen niet rauw in een salade, maar bak ze. Rauwe oesterzwammen zijn minder smaakvol en minder goed voor de spijsvertering.

Oesterzwammen kunnen dienen als hoofdbestanddeel in een vegetarische maaltijd - niet voor niets wordt oesterzwammen de vegetarische biefstuk genoemd - maar combineren ook uitstekend met vis, vlees, in pasta's, rijst en curry's. De mogelijkheden zijn oneindig. Bijkomend voordeel is dat oesterzwammen passen in vlug klaar maaltijden.

bereiding_400_x_266

Bewaren

Voor alle paddenstoelen geldt, hoe verser hoe lekkerder. Als je ze niet op de dag van aankoop eet, kun je ze 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast met een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Verpak de oesterzwammen luchtig, bijvoorbeeld in een papieren zak of een droge theedoek, voor je ze in de koelkast legt. Oesterzwammen moeten kunnen ademen. Als je ze in een dichte verpakking zitten, worden ze vochtig en lelijk. Daarbij nemen ze snel geurtjes op. Houd ze daarom uit de buurt van sterk ruikende groenten zoals prei, ui en knoflook. Ook fruit is geen goede buurman. Fruit geeft een stofje af waar paddenstoelen snel van verouderen.